"Äntligen något som handlar om det som händer i klassrummet" säger en lärare på väg hem från föreläsningen och gör tummen upp. Vi har varit på en kommungemensam föreläsning i Gröndalsskolan med Dylan William som pratade om betydelsen av formativ bedömning. De kommentarer som vi fångade upp bland lyssnarna var positiva.
Dylan William lyfte fram lärarnas betydelse för elevernas lärande och utmanade samtidigt till förändring. Lärare vill och kan förändras, men små steg i taget sa William. Små steg för att de redan är experter! Experter som i många fall i åratal har arbetat in rutiner och förhållningssätt. William tog som exempel en lärare som blev frustrerad när hon skulle förändra sitt sätt att ställa frågor på lektionerna. En snabb uträkning visade att hon under sitt yrkesverksamma liv ställt ca. 500 000 frågor på det tidigare sättet. Inte undra på att det tar tid att förändra sitt sätt att ställa frågor. Samtidigt som föreläsningen utmanade lärarkåren till förändring så lyfte den fram lärarrollens betydelse och expertis.
Föreläsningen innehöll även en rad konkreta tips till hur lärare kan arbeta i klassrummet med bedömning. För den som vill ha fler exempel tipsades om "the classroom experiment" på Youtube.
Det vi vet är att vi inte vet hur världen kommer att se ut när eleverna slutar skolan. Så hur förbereder vi eleverna för en oförutsägbar värld? Vad är det för arbeten som kommer att efterfrågas då? William betonade vikten av att i skolan utveckla förmågor som gör att eleverna vet hur de ska agera när de ställs inför oförutsedda situationer.
Att göra fel och misslyckas är en förutsättning för lärande menade William. Även lärare behöver misslyckas för att utvecklas. En devis han sett en lärare ha på väggen i klassrummet var:
"Are you stuck? Good, then it was worth coming in today"
//Anna och Kristina
Riktigt bra föreläsning! Mycket tänkvärt om hur världen förändras och lärarnas roll. Konkreta tips och många tillfällen till skratt.
SvaraRaderaMvh Sara Scot