onsdag 23 januari 2013

Go Vika, Go!

Efter ett kvällsmöte i Vika känner jag mig ovanligt pigg, trots att det är mörkt och jättekallt. Engagemanget och värmen från föreningsaktiva, boende och andra ger hopp om en god framtid för barn och unga i Vika. Det pågår mycket, (fotboll, boule, schack, kör etc) och det finns många idéer! På vilket sätt vårt projekt ska bidra i arbetet framöver får vi se, men förskola och skola är viktiga platser i ett samhälle. Där finns alla barn och unga som är de framtida medborgarna, där finns kunskap och nyfikenhet och möjlighet till goda möten med vuxna i samhället. Än så länge har vi etablerat en samverkan kring fritid och föreningar tillsammans med projektet Tillgänglig Fritid, som vi hoppas ska utmynna i ökade möjligheter för barn och unga att pröva olika fritidsaktiviteter.
Tack till alla som deltog på informationsmötet initierat av Vika intresseförening och Alla-kan projektet. Go Vika, Go!
//Kristina

måndag 21 januari 2013

Förskolans nätverksgrupper har startat!

Nytt år och även nya utmaningar! I onsdags träffade jag förskolans nätverksgrupp 1 för första gången. Det är tre grupper sammanlagt från tre förskolor och vi ska träffas på onsdagseftermiddagar. En tredjedel från varje förskola är en del i nätverksgruppen, sammanlagt är det mellan sju och nio personer. Himla fiffigt med nätverksgrupper, på detta sätt kan vi genomföra diskussioner och fortbildning med alla förskolepedagoger kontinuerligt under våren.

Den första omgången diskuterar vi Demokrati, barns inflytande i förskolan. Vad är det och hur ser det ut i det dagliga arbetet? Vi pratade också om barnsyn och barnens syn. Jag hade bland annat med mig en bok av Elisabeth Arnér, Barns inflytande i förskolan - en fråga om demokrati som jag tog exempel ur, som vi samtalade runt.

Det är roligt att få vara med om dessa tankar och reflektioner som förskolepedagogerna bjuder på. Härlig stämning och många skratt men även allvarliga stunder bjöds det på i onsdags med grupp ett. Jag ser med spänning fram emot grupp två och våra diskussioner, det blir nu på onsdag det!

Väl mött!
/ Johnna

onsdag 16 januari 2013

Summering av höstens handledning...



Så har vi nu en ny termin, vårterminen 2013. Ljuset kommer tillbaka, pedagogerna kommer utvilade (förhoppningsvis) tillbaka efter ett välförtjänt lov. Alla blickar vi nu framåt med förväntan på vad denna vårtermin har i sina gömmor.
Men hur blev nu den första hösten med handledning? För många var det en ny upplevelse att delta i grupphandledning. Stämde förväntningarna med det som blev? Vad gav det deltagarna och vilka utvecklingsmöjligheter finns det? Personligen har jag sett det som ett privilegium att få dela pedagogernas glädje, förtvivlan, hopp, hopplöshet, kunskaper, frågor, engagemang och tankar runt arbetet med eleverna. Jag har mött ett stort engagemang i deras uppgift att lotsa eleverna mot kunskapsmålen och social kompetens. Vad tyckte då deltagarna själva om höstens handledning?
I den utvärdering som gjorts framkommer framför allt tiden. Tacksamhet till att få tid att tillsammans reflektera och analysera, möjlighet och chans till samsyn och förståelse. Att få tid att lyssna till varandra och att själv få reflektera över det man gör. Många har sett situationer ur nya perspektiv och fått nya verktyg att prova och utvärdera. När det gäller framtiden och behov så framkommer speciellt önskemål om kompetensutveckling inom vissa specifika teman. Vi i projektet Hälsofrämjande skolutveckling tar med oss den önskan och återkommer med vad vi skulle kunna bidra med framöver.
Sammanfattningsvis så skulle man kunna säga att det största hindret för att få till stånd handledningen var just tiden. Samtidigt som det mest uppskattade i utvärderingen var att ha fått till tiden till gemensam reflektion. Kan man se det som att den tid man lägger på handledningen sparar tid genom att man kan lägga ifrån sig tankar som annars skulle ha följt med hem? Jag hoppas det och ser fram emot en ny termin med nya och gamla handledningsgrupper :)